Опасно са се повишили нивата на язовирите около хисарските села Красново и Кръстевич, които най-сериозно пострадаха от последните валежи, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

20 къщи са наводнени, улици са под вода, отнесена е асфалтова настилка. Деретата преляха още в ранния следобед вчера, а дъждът продължи да вали. В Кръстевич, с превантивна цел, цялата ромска махала е евакуирана и настанена в кметството. Още вчера кметът на Хисар Пенка Ганева обяви бедствено положение в двете села.

В Пловдив поройният дъжд в късния следобед наводни три подлеза в централната част.

Има сигнали и за вода в изби и приземни етажи. Водата проникна за пореден път и в местен мол, клиентите газели във вода, за да излязат. Нивото на Марица все още е в рамките на укрепения бряг, Гребният канал е пълен почти до ръба.

Има наводнения в Монтанско, като цяла нощ доброволци отводняват и изграждат диги

В монтанското село Долно Белотинци доброволци изграждаха защитни диги и отводняваха мазета, дворове и наводнени къщи. Водата заля селото заради излязла от коритото си река Шугла.

Десетки къщи бяха залети от реката в с. Чеканчево, Софийско.

За девет години това се случва за втори път. Днес в част от къщите не можеше да се влиза, а на места водата стигаше до около метър. Според местните хора селото причината за наводнението е непочистеното коритото на реката.

Атмосферното налягане слабо ще се повиши и ще бъде малко над средното за месеца.

Валежите ще са в процес на спиране, ще са по-слаби и на по-малко места. Ще има и временни разкъсвания на облачността.

Такава е прогнозата от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН.

Привечер над югоизточните райони от страната ще се развие мощна купесто-дъждовна облачност и през нощта срещу четвъртък там ще има интензивни валежи. Ще духа слаб, в източните райони от страната – до умерен североизточен вятър. Максималните температури, в повечето места, ще са между 18° и 23°. В София – около 17°.

Над Черноморието ще преобладава облачно време с временни разкъсвания на облачността над северното крайбрежие. Привечер над южното крайбрежие ще се развие мощна купесто-дъждовна облачност и през нощта там ще има интензивни валежи. Очакват се значителни количества. Ще духа умерен до силен североизточен вятър. Максималните температури ще са 20° – 22°, вълнението на морето ще е 3 – 4 бала. Температурата на морската вода е 24° - 25°.

Над планините ще бъде облачно, преди обяд - все още с валежи, но в процес на отслабване и спиране. В ранните сутрешни часове по високите части на Рила и Пирин дъждът ще се примесва със сняг. Ще духа умерен до силен вятър от източната четвърт. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 12°, на 2000 метра – около 7°.

По данни и прогнози на НИМХ през нощта срещу сряда отново ще има значителни валежи от дъжд в областите Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Бургас, Пловдив, Смолян, Пазарджик, София-област, София град, като очакваните количества ще достигнат до 20-30 л/кв.м, съобщиха по-рано от МОСВ.