Близо 40 души пострадаха при опустошителна буря, връхлетяла Бризбейн – третия по големина град в Австралия. Всички са получили медицинска помощ и животът им е вън от опасност. 

Вчера следобед скоростта на вятъра в града достигна 140 км/ч.,

а в самия център се изсипаха едри парчета град, заради който дори местният парламент прекъсна работата си. Много улици на Бризбейн се оказаха наводнени, което парализира пътното движение. 

Бурният вятър отнесе покриви на сгради. 

[img]15278223[/img]

Тази сутрин в разчистването на улиците участват както градските служби, така и армейски части. 

Заради съборени дървета и стотици прекъснати електропроводи без ток вчера останаха 90 хил. домакинства. Тази сутрин без ток все още са над 2/3 от тях. 

 

По първоначални данни нанесените от бурята щети може да надхвърлят 100 млн. долара. 

Според метеоролозите това е най-сериозната буря в града от близо 20 години. 

Една жена е загинала, а трима души са в неизвестност в Югозападна Франция в резултат на наводненията, причинени от силна буря, съобщи министърът на вътрешните работи Бернар Казньов, цитиран от Франс прес. Тялото на жената е намерено извън колата ѝ на брега на река, посочиха властите в департамента Вар.

Нейната дъщеря не е била намерена и се предполага, че също е загинала. 

Спасителни екипи претърсваха река край градчето Ла Лонд в същия района за оцелели, след като очевидци съобщиха че кола и била отнесена от придошлите води. 

Наводненията, причинени от проливни дъждове,

блокираха и около 130 деца в две училища в Южна Франция. 

Спасителите категорично са препоръчали на родителите да не се опитват да стигнат до блокирания от стихията район, като уверили, че животът на децата, които са заедно със своите учители, не е в опасност. 

В 13 департамента в южните части на Франция е обявена повишена тревога заради поройните дъждове.