Бедственото положение в община Бургас остава в сила заради проблеми с язовирите и инфраструктурата, съобщи кметът на града Димитър Николов, цитиран от БНР.

Язовирите са под 24-часово наблюдение и към момента няма опасност да прелеят.

Във всички селища има ток и вода.

Кметът заяви, че бедственото положение в общината няма да бъде отменено, докато хората не се върнат към нормалния си ритъм на живот:

"Хората не са се върнали към нормалния си ритъм на живот. Къщите им са мокри, с кал, всичките им домакински уреди са развалени, дворовете трябва да се почистят.

Улиците в няколко от районите и селата са в много лошо състояние, трябва спешно да се ремонтират, има два моста, които също са в много лошо състояние. Единият от тях вероятно ще трябва да бъде съборен, защото е рисков за преминаване", разказа Николов.

Кметът на Бургас е поискал засилване на полицейското присъствие в районите, пострадали от наводнението

през почивните дни, заради мародерски набези срещу някои от евакуираните жилища.

Комисия от областната управа започна да описва щетите от наводнението. Те са най-сериозни в Приморско и Царево.

Резултатите ще бъдат готови до сряда, но кметът на Царево Георги Лапчев прогнозира, че там ще са нужни 1 млн. лева за ремонти след стихията, най-вече за пътища и повредени сгради.

Областният управител Павел Маринов заяви, че ще се търсят пари от Националната агенция "Пътна инфраструктура" и от Републиканския фонд за бедствия и аварии.

В Габрово също остава усложнена зимната обстановка и след спирането на снеговалежа, бедственото положение не е отменено, а десетки села и квартали четвърто денонощие са без ток.

Днешният ден отново е неучебен.

Без ток са 50 села, 6 градски квартала и отделни абонати в Габрово, тъй като клони и дървета падат от тежкия сняг и причиняват нови аварии.

На територията на общината работят 28 екипа на фирма "Енерго Про", между които има подкрепления от Добрич, Варна и Шумен. Това съобщиха от общинския съвет по сигурността.

Седемнайсет снегопочистващи машини са чистили градските улици тази нощ, а днес 11 екипа ще продължат изрязването на клони и разчистването на паднали дървета.

Проходът Шипка се преминава при зимни условия,

има забрана за движението на автомобили с тегло над 12 тона. Проходим е и пътят към туристическата местност Узана, но видимостта там е ограничена до 50 метра заради мъгла.

И днес все още е прекъснато движението на влаковете по железния път Габрово – Царева ливада заради липса на напрежение в контактната мрежа. За гражданите, които ползват железопътен транспорт по тази линия, е осигурен транспорт от габровската автогара до гара Дряново.