Германия, Швейцария и Австрия се готвят за наводнения и обилни снеговалежи, предизвикани от урагана Гонсало, предаде ДПА. 

Властите заявиха, че бурята, която връхлетя през нощта, е отнесла покриви на сгради и е нарушила нормалното функциониране на транспорта в южната част на Германия. 

Железопътната компания „Дойче бан“ каза, че в германските провинции Баден-Вюртемберг и Бавария заради паднали върху релсите дървета е било спряно движението по 23 линии. 

По думите на представител на баварските власти стотици бежанци са били евакуирани от повредените им палатки в Нюрнберг. Според федералната служба за мореплаване бурята може да причини наводнения по крайбрежието на Северно море по-късно през деня. 

Няма данни за жертви от бурята, която връхлетя също Австрия и Швейцария. 

В южната част на швейцарските Алпи обаче

ветровете достигнаха скорост от 185 км/ч, като предизвикаха автомобилни злополуки и доведоха до затваряне на пътища. 

Близо 30 хил. австрийски домове останаха без ток за няколко часа в провинция Тирол заради пострадали електропроводи. Метеоролозите в Австрия очакват до петък да падне около метър сняг в планините. 

В столицата на Словения Любляна след снощната буря продължава да бъде в сила „червен“ код,

но метеоролозите успокояват, че времето ще започне да се подобрява от сряда, съобщава белградският вестник „Данас“. 

Количеството на валежите бе най-голямо в централната част на страната – от 100 до 200 л/кв. м. 

Пътищата, водещи към центъра на Любляна, са затворени заради придошлата вода. 

Метеорологичният институт съобщи, че в Западна Словения времето вече се е разведрило и се очаква валежите да спрат след час или два и в югозападната част на страната.