Българският алпинист Боян Петров е изкачил вторият по височина връх на планетата - К-2 в планината Каракорум на границата между Пакистан и Китай.

Това съобщи журналистът Петър Атанасов на сайта за алпинизъм climbingguidebg.com. Той се позовава на информация от Януш Майер – ръководител на програмата "Полски зимен хималаизъм", който е разговарял по сателитния телефон с полските участници във вчерашната атака на К-2.

Според Майер Боян Петров е изкачил К-2 вчера, малко преди полския алпинист Януш Голомб.

Почти веднага е предприел слизане, като е подминал лагер 4 (7800 м), където отказалите се от изкачването Артур Малек и Павел Михалски са изчаквали връщането на колегите си Януш Голомб и стигналия по-късно до върха Марчин Качкан. Италианецът Симоне ла Тера се е отказал рано от изкачването поради общо охлаждане и е тръгнал надолу.

Досега няма пряка връзка с Боян Петров, защото е оставил сателитния си телефон в базовия лагер. Очаква се обаждане веднага щом слезе в подножието, съобщи още climbingguidebg.com.

Това е третият осемхилядник, който Петров изкачва тази година. На 21 май той покори връх Канчендзьонга (8586 м), а на 23 юли заедно с Иван Томов качи съседния на К2 Броуд Пик (8047 м).

Боян Петров по професия е зоолог и работи в Националния природонаучен музей.