Връзката между глобалното затопляне, причинено от човека, и петте големи горещи вълни по света през миналата 2013 г. беше за първи път установена ясно от няколко научни групи в доклад, публикуван и цитиран от Франс прес.

Но не всички екстремни климатични събития на планетата са свързани с човешката дейност, посочват експертите.

Докладът е публикуван от американското Управление по океанографски и атмосферни изследвания.

Климатолозите са анализирали общо 16 екстремни климатични събития - проливни дъждове, наводнения, суши, горещи вълни и бури.

"Япония, Корея и Китай са имали изключително горещи лета през 2013 г.

Изследванията на тези климатични събития показват, че климатичните промени, причинени от човека, са направили тези горещи вълни по-вероятни", отбелязват учените.

Други елементи, посочени в доклада, показват също, че тези климатични промени, дължащи се на човека, увеличават риска от дъждове, случващи се веднъж на 100 години, каквито имаше в Индия през юни 2013 г..

Изгарянето на въглища и на въглеводороди, чрез което се обяснява глобалното затопляне, е изиграло значителна роля за сухото и топло лято, което преживя Западна Европа през 2013 г., се допълва още в документа.

Фактът че, няколко научни групи, използващи независими методи, стигат до едни и същи изводи, подчертава по един ясен начин влиянието на човешката дейност върху екстремните климатични събития.

В изследването са участвали 92 експерти от 14 страни, посочва Франс прес.

Но глобалното затопляне, дължащо се на човека, не може да обясни всички екстремни климатични събития. Например в случая със сушата в Калифорния, продължила три години и анализирана от три групи климатолози.

Анализът им е е показал, че човешките фактори в климата не са оказали никакво въздействие върху липсата на дъжд, се казва в документа.

Докладът съдържа 100 страници и е озаглавен "Обяснение на екстремните метеорологични събития от през 2013 г. от климатична гледна точка".