На девет места в страната са отчетени отрицателни температурни рекорди за днешния ден.

Най-ниска e минималната температура във Видин минус 28,6°, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН, цитирани от агенция "Фокус".

Във Видин е подобрен рекордът от 2005 г. от минус 24,2°.

В Кнежа днес е минус 28°,

в Монтана - минус 24,6°, в Ново село - минус 23,7°, в Плевен - минус 20,4°, в Разград - минус 18,6°, в Силистра - минус 17,3°, на Рожен в Родопите - минус 17,2°.

Във Враца е минус 21,6°. Кварталите в подножието на планината в града са в снежна блокада. Хората недоволстват, че почистването не стига до тях, съобщава БНР.

"Пеша човек не може да се прибере, нито да излезе. Снегът е до коляното. Лазим по баира около 40 минути.

Абсолютна джунгла и не виждам за какво всяка година плащам по 380 лв. данъци на този град. Ще спра да ги плащам", казва местна жителка.

Температурите в цялата страна са много ниски

От НИМХ обявиха оранжев код за 11 области: Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Плевен, Габрово, Велико Търново, Търговище, Разград, Шумен, Русе и Силистра.

В тези области времето ще е опасно с метеорологични явления с голяма интензивност, в следствие на които са възможни щети и жертви.

Властите съветват гражданите да са внимателни, в течение на очакваните метеорологични условия и по възможност да избягват рисковете.

Обстановката на територията на страната остава усложнена, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Остава обявеното бедствено положение в областите:

Хасково, Кърджали, Шумен, община Костинброд и община Антон, Софийска област, гр. Поморие и Ахелой в Бургаска област, община Сливо поле, Русенско и община Велинград.

Тежко е положението в областите: Хасково, Кърджали, Русе, Разград, Силистра, Шумен и София.

Температурите са в интервал от минус 25° до минус 3°. Сняг вали в областите Пловдив, Кърджали и в районите на Малко Търново, Босна, Царево, Обзор, Самоков и Боровец. Снегонавяване има в областите Силистра, Русе и Разград.

Продължават операциите за справяне с наводнението в област Хасково, където обстановката допълнително се усложни от падналите обилни снеговалежи и навявания от силен вятър.