На остров Еспаньола в югоизточната част на Галапагоския архипелаг има популация гигантски костенурки, които за малко щяха да изчезнат от лицето на планетата в средата на миналия век, съобщи ЮПИ.

"През 1960 г. бяха останали по-малко от 15 екземпляра от вида", заяви ръководителят на изследването биологът Джеймс Гибс от Нюйоркския университет.

Директни виновници за рязкото намаляване на популацията им не са хората, а диви кози, доведени на острова от мореплаватели в края на XIX век. За няколко десетилетия козите опустошили местната растителност, съставена от треви и кактуси, с които костенурките се хранели.

Това обрекло на глад костенурките.

Взетите от служители в Националния парк на Галапагоските острови мерки позволили първо козите да напуснат острова и да бъдат преместени другаде. След това гигантски костенурки, отгледани в плен, били върнати на острова. След като били пуснати в природата, те започнали да се размножават и днес популацията им наброява над 1000 екземпляра.

Възстановяването на популацията им бе успешно. Задачата да се възстанови екосистемата на острова обаче се оказа по-сложна. След инвазията на козите израснаха дървета и храсти на мястото на тревите и кактусите. Тези дървета и храсти не само не са по вкуса на костенурките, но и пречат на придвижването на албатросите, които са размножават изключително на остров Еспаньола.

Резултатите от изследването са публикувани в "Плъс уан".