Дъждът започва да вали на Земята преди около 2,7 млрд години. Смята се, че най-малко дъжд пада на Антарктида.

Ако валежите спрат завинаги, дали на Земята ще остане нещо друго освен прах или животът ще оцелее някак.

На първо време няма защо да се тревожим – 72%  от повърхността на Земята е покрита с вода, но тя не е неизчерпаема. Близо 577 000 куб.м вода се изпаряват всяка година от повърхността на планетата.

Ако дъждът не възстановяваше това количество, реките и океаните биха пресъхнали напълно. Зеленината постепенно ще изчезне, растенията ще загинат, няма да има повече плодове и зеленчуци.

Снимка: pixaby Снимка: pixaby

Тревопасните животни ще умрат, защото няма да има с какво да се хранят. Следващите по веригата, които няма да оцелеят, са хищниците, които се хранят с тревопасни.

Без океани и реки няма морски живот, което означава, че за хората няма да има никаква прехрана. Дори да имат складирани запаси от храна, хората ще започнат да умират от обезводняване. Без вода човек може да издържи едва няколко дни.

Ако дъждът спре, хората ще започнат да умират от широко разпространени болести.

Без растенията, които превръщат въглеродния диоксид в кислород, няма да има какво да се диша. Ще изчезнат всички живи организми, които използват кислород. Освен че ни осигуряват въздуха, който дишаме, растенията и дърветата ни предпазват от изгарящите слънчеви лъчи и ветровете.

Без растения и дървета температурата на Земята ще се покачи стремително – според някои приблизителни изчисления с над 36 градуса по Целзий всяка година. Земята буквално ще пламне. Тънък слой прах ще започне да покрива всичко, а познатият ни свят ще добие червеникав оттенък.

Това обаче няма да означава край на целия живот на планетата ни. Еволюцията има странни методи за оцеляване дори и при най-тежки обстоятелства.

През вековете някои микроби, наречени екстремофили, са се приспособили да живеят при екстремни фиически и химически условия, които са пагубни за повечето живи организми.

Може би те биха се развили в нов вид, който може да живее без вода  и кислород. Как ли би изглеждал светът, населен от тях?