Средната месечна температура през август ще е над нормата, сочи месечната прогноза на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН.

Малка е вероятността за по-продължителен много горещ период, но повечето дни ще са със сравнително високи температури.

Максималните най-често ще са между 30 и 35 градуса, а минималните - между 10 и 15 градуса.

Този август средната месечна сума на валежите се очаква да е под нормата.

Дните с валеж ще са малко, свързани с преминаване на студени атмосферни фронтове, а валежите ще са с петнист характер.

През повечето дни от първото десетдневие времето ще бъде слънчево.

По-масови валежи и гръмотевични бури ще има през първия ден и през последните дни от периода, когато и температурите ще бъдат относително по-ниски.

В средата на периода ще е слънчево и горещо, особено около 6 и 7 август, когато се очакват най-високите температури – между 33 и 38 градуса. Не е изключено на отделни места термометрите отново да достигнат 40 градуса.

През последните дни от десетдневието има повишена вероятност за преминаване на студен атмосферен фронт и краткотрайни валежи и гръмотевици.

В началото на второто десетдневие отново е възможно на места да превали и прегърми.

Впоследствие, откъм 13 август до края на десетдневието, ще преобладава слънчево време, а температурите ще се повишат.

Доста ще са слънчевите дни и през третото десетдневие. През първата половина и в края има повишена вероятност за преминаване на атмосферни смущения.

През август промените на времето са редки - то е предимно слънчево и горещо. Валежите намаляват и се обособява климатично засушаване, характерно за втората половина на лятото.
Едновременно с това намалява вероятността за гръмотевични бури и градушки.

Температурите са високи и на много места рекордите са около и над 40 градуса. Често към края на август обаче настъпва чувствителна промяна на времето - нахлува доста хладен въздух, температурите се понижават чувствително и времето се преобразува от летен към есенен тип.

Средната месечна температура за равнините е между 21 и 24 градуса, за високите полета – между 18 и 20, а за планините – между 12 и 16.

В началото на месеца Слънцето в София изгрява в 6,18 ч. и залязва в 20,46 ч. Продължителността на деня е 14 часа и 28 минути.

В края на месеца Слънцето изгрява в 6,50 ч. и залязва в 20,02 ч. Продължителността на деня е 13 часа и 12 минути.