В началото на седмицата се очакват нови интензивни валежи, на места с количества между 30 и 50 л/кв.м. В неделя ще започне

плавно повишение на речните нива,

сочи съобщение до медиите от Министерство на околната среда и водите.

По прогнозни данни на НИМХ в понеделник и през нощта срещу вторник, се очакват валежи с по-голяма интензивност в Западна и Южна България.

Количества им ще бъдат между 10 и 15 л/кв.м, но в отделни райони на Западна България и по-специално крайната Северозападна част от страната и на места в Югозападна България ще има условия за сумарни значителни валежи с обем между 30 и 50 л/кв.м.

Днес в следобедните часове, на отделни места в планинските райони от Западна България, краткотрайно ще превали, с очаквани количества до 5 л/кв.м и утре в следобедните часове на места в западната половина на страната ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици.

Количества ще бъдат между 1 и 7 л/кв.м, като само на отделни места ще достигнат до 10л/кв.м. В неделя, 14 септември, предвид очакваните валежи, ще започне плавно повишение на речните нива в Западна България, се казва още в съобщението.

След понеделник хидролозите на НИМХ очакват високи води в поречията, западно от река Огоста, поречията на Искър и Вит, горното течение на река Марица, поречията на Места и Струма.

Интензивни и значителни по количество ще са през нощта в северозападните райони, а през деня в цяла Западна България. В Източна облачността ще е разкъсана, предимно значителна, но превалявания ще има на отделни места и ще са по-слаби.

Вятърът ще се ориентира от североизток, ще е слаб, в източните райони умерен. Дневните температури ще се понижат и максималните ще са между 19° и 24°.

Във вторник в цялата страна ще има валежи, на по-малко места и по-слаби в североизточните райони. Температурите ще се понижат още малко.

В сряда от запад валежите ще спрат, а облачността ще се разкъсва.

В Източна България ще се задържи предимно облачно, с превалявания, най-вече в югоизточните райони. Ще духа и до умерен вятър от север-североизток.