Заради проливния дъжд от днес започва контролирано източване на язовир "Христо Смирненски" край Габрово, откъдето градът черпи питейна вода.

През последното денонощие в района на язовира е измерен валеж 63 литра на кв. м., а в града - 28 литра на кв. м.

Това съобщи днес кметът на Габрово Таня Христова.

Язовирът се наблюдава денонощно и тъй като прогнозата предвижда още чести и интензивни валежи, от тази сутрин е започнало контролираното му източване, обясни Веселин Ботев от общинския щаб за сигурност. По думите му габровският язовир е с капацитет 27,7 млн. куб. м. вода, а завиреният му обем днес е достигнал до 20,6 млн. куб. м.

Повишени са нивата на реките Янтра и Паничарка,които протичат през Габрово, но това не крие опасност, обясниха от щаба за сигурност.

На места има и свличане на земни маси. Наводнени участъци има и в 5-6 габровски села, където работят екипи на местната водоснабдителна фирма и на общината.

Проливен дъжд и две прелели дерета в района на булевард "Трети март" в габровския квартал "Дядо Дянко" са наводнили мазетата на двайсетина къщи през изминалата нощ.

В критичното време в пострадалия район равнището на водата е било около един метър, информираха от общинската администрация.