Окото на урагана Гонсало връхлетя снощи Бермудските острови, заливайки брега с високи вълни и донасяйки дъжд и силни ветрове, предаде Ройтерс, като се позова на американския Национален център за ураганите.

Центърът на Гонсало се движи на около 65 км югозападно от британската островна група с постоянни ветрове със скорост 185 км/ч, което е отслабване в сравнение със скоростта от около 225 км/ч по-рано вчера,

посочват синоптици. Гонсало е най-силната буря, връхлитала малкия архипелаг в Атлантическия океан от десетилетие, отбелязва Ройтерс.

Американският Национален център за ураганите определи бурята като опасна и животозастрашаваща, съобщава ДПА.

На хората е наредено да си стоят у дома и да не се движат по улиците.

Според центъра окото на Гонсало се придвижва в посока север-североизток със скорост 26 км/ч. Канадският център за ураганите издаде предупреждение от по-ниска степен за тропическа буря за югоизточен Нюфаундленд, допълва ДПА.

Ройтерс посочва, че в някои райони на Бермудските острови се съобщава за наводнения, както и за паднали бананови дървета. По данни на единствения електроенергиен доставчик на островите около 29 000 клиенти на компанията от общо 36 000 абонати са без ток.

Гонсало вчера се превърна в ураган от четвърта степен с ветрове със скорост 230 км/ч и се очаква да продължи да отслабва през уикенда,

припомня агенцията. Кораб на британските военноморски сили се е насочил към Бермудските острови, за да помогне в усилията за справяне с последставията от стихията, посочват властите.

Гонсало е първият ураган от четвърта степен в Атлантическия океан от 2011 г., допълва Ройтерс. Ураганите се категоризират според петстепенна скала.