Жълт код за опасност от обилни валежи и гръмотевична активност е обявен в 7 области в страната, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН.

Областите, за които важи кодът, са Видин, Монтана, Враца, София-град, София-област, Перник и Кюстендил. В тези области се предвиждат значителни и интензивни валежи, гръмотевични бури

Възможни са градушки.

Очаква се количествата на валежите да са между 20 и 30 л/кв.м., с локални извалявания до 50-60 л/кв.м. За останалите области е в сила зелен код.

Очаква се повишаване на водните нива в Западна и Централна България,

съобщиха от Министерството на околната среда и водите. Остава възможността за локални поройни наводнения.

Над масивите в западната половина от страната ще се развива значителна купесто-дъждовна облачност, ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури.

Над планините в Източна България ще е предимно слънчево. Вятърът по билата ще е умерен до силен, от юг-югоизток. Максимална температура на 1200 м.н.в около 22°, на 2000 метра - около 15°.

По Черноморието ще бъде предимно слънчево и горещо.

Ще духа слаб до умерен югоизточен вятър. Максималните температури ще са 28°-31°. Температурата на морската вода е 26°-27°. Вълнението на морето ще бъде около 2 бала.

Жълтият код означава, че времето е потенциално опасно. Прогнозираните метеорологични явления не са необичайни, но бъдете внимателни.

Бъдете в течение на очакваните метеорологични условия и по възможност избягвайте рисковете, съветват от НИМХ.