Тази седмица ще бъде идеална за наблюдение на метеоритния поток Лириди, но Луната ще попречи на част от звездното шоу, казват астрономи, цитирани от "Ю Ес Ей Тудей“.

Пикът на тазгодишния метеоритен поток ще бъде малко преди залез слънце днес – в Деня на Земята, 22 април – но ще може да се наблюдава през повечето дни до края на седмицата.

Лириди е метеорен поток, породен от кометата C/1861 G1. Ежегодно се наблюдава метеорен дъжд, наричан понякога априлски лириди. Неговият радиант лежи на границата между съзвездията Лира и Херкулес. Пиковият момент е на 22 април, а обичайното време за наблюдения е от 19 до 25 април. Метеорите са слаби. Максималното число при пика е 10. За този метеорен поток съществуват данни отпреди 2500 години.

В някои години по време на пика на потока Лириди са преминавали около 20 метеора само за час. Според специалистите тази година това няма да е възможно, тъй като Луната днес е в своята последна четвърт.

"Лиридите са ярки, могат да се преборят с малко лунна светлина“, казва Дебора Бърд, редактор в сайта за астрономия и наука „ЪртСкай“.

"Луната ще развали голяма част от шоуто. Не очаквайте прекалено много“, съветва Бил Куук от НАСА.

Ако искате да наблюдавате явлението, трябва много внимателно да изберете времето, в което да се вгледате в небето – според експертите идеалното време е точно преди залез слънце днес – в Деня на Земята.

Това е най-големият нерелигиозен празник в света, отбелязван от над половин милиард души.

Всяка година Международната мрежа за Деня на Земята координира действията на повече от 12 хил. партньори в 174 държави, насочени към опазване на планетата и съхраняване на живота върху нея.

Мрежата има за цел да създаде широка гражданска подкрепа за устойчиви и ефективни екологични политики за развитие по целия свят.

За първи път Деня на Земята се отбелязва на 22 април 1970 г. в САЩ и Канада.

Милиони северноамериканци участват в демонстрация и настояват държавата и бизнеса да включат в своите приоритети опазването на околната среда.

Първото честване на Деня на Земята се организира от Гейлорд Нелсън - бивш губернатор и сенатор от Уисконсин, който издига каузата за опазване на природата, и Денис Хейес - изявен студентски лидер.

В проявите на първия Ден на Земята се включват повече от 20 млн. американци. След това събитие се оформя мощно движение в защита на околната среда.
През 1990 г. празникът е обявен за международен, а България се включва в отбелязването му през 1993 г.