61-годишна жена от село Враниловци е загинала, а 39-годишният ѝ син е в неизвестност след поройните дъждове, паднали късно снощи в Габровско.

Това съобщи кметът на Габрово Таня Христова пред радио "Фокус".

В рамките на няколко часа над общината са паднали валежи с интензитет над 200 л. на квадратен метър, информираха от общинския щаб по сигурността.

Обстановката след пороите е усложнена.

Най-сериозно са пострадали селата Враниловци, Новаковци, Драгановци, Гъбене, Стоевци, Камещица, Музга, Дебел дял, Трънето и Яворец. Там са били наводнени приземни етажи на къщи, пороят е отнесъл коли и селскостопанска техника.

По време на пороите и заради разразилата се гръмотевична буря през нощта без ток са останали 70 села и 4 квартала на Габрово. Електрозахранването е възстановено, като сега без ток е само хижа "Хлебна" в местността Узана.

Без вода днес са селата Гъбене, Стоевци, Враниловци и западната индустриална зона на Габрово,

тъй като проливните дъждове са прекъснали водопроводите. Възстановителните работи по водоподаването ще започнат след спадане на нивото на реките и деретата, над които минават водопроводите.

Тази нощ аварийно-спасителни работи са извършвали 6 екипа и 25 служители на службата за пожарна безопасност и защита на населението.

Рано тази сутрин комисии на общината са тръгнали по пострадалите от пороите места, за да установят щетите. Почистват се наносите от пороите и се освобождават шахтите и водостоците от калта и натрупаната земна маса.

След дъждовете рязко са се повишили и нивата на реките в Ловешко.

Нивото на река Осъм при Ловеч и Троян се е покачило почти тройно през последното денонощие. При Ловеч реката е достигнала 120 см, а при Троян 88 см, съобщи БНР.

Покачване има и на нивото на река Вит. При Рибарица и Тетевен то е 172 см.

В областта най-много валежи са паднали в Шипково и Рибарица - около 50 литра на кв. метър. Навсякъде е имало гръмотевични бури, а градушка е паднала в Борима.

От полицията в Ловеч съобщиха, че в село Голям Извор дъждовете са повредили три моста. Наводнени са една къща и дърводелски цех в селото.