Американски учен от университета на Флорида е разработил технология, позволяваща екскрементите на астронавтите да бъдат преработвани в метаново гориво за космическите кораби, съобщи научното сп. Advances in Space Research.

Обичайната практика на НАСА е да бъдат събирани отделените от организма отпадъци в специални контейнери, които след това изгарят при повторното навлизане на космическия апарат в плътните слоеве на атмосферата. При продължителните полети обаче (например за изграждане на бази на Луната), това решение е неприложимо. С подобни контейнери не може да бъде замърсявана и повърхността на Луната.

За да бъде решен проблемът, от НАСА са се обърнали за помощ към проф. Пратап Пуламанапалил, като са му предоставили контейнери с екскременти и хранителни отпадъци.

Пуламанапалил е извършил серия от лабораторни изпитания, като е измерил скоростта и обема на метана, получен от тези отпадъци.

Оказало се, че само за седмица системата осигурява по 290 литра метан на човек на ден.

Биореакторът убива болестотворните микроорганизми и произвежда биогаз - смес от метан и въглероден диоксид. Освен това машината разлага органичните съединения и може да извлече от отпадъците някъде около 750 литра непитейна (техническа) вода.

После тази вода чрез електролиза се разлага на водород и кислород, създавайки авариен запас от въздух за астронавтите.

Накрая, издишаният от тях въглероден диоксид и водород ще може да бъде конвертиран на свой ред в метан и вода, твърди Пуламанапалил.