Естествена смърт и старост са причините за изхвърлянето на делфини от Черно море тази година.

Това е заключението на участниците в днешната среща в Министерството на земеделието и храните (МЗХ), на която бе обсъден проблемът с намерените умрели делфини по българското крайбрежие.

Освен от МЗХ, в срещата участваха и представители на Министерството на околната среда и водите, на браншови организации и на научните среди.

Аутопсиите на намерените бозайници не доказват стрелба по тях или насилствена смърт.

Липсата на доказателства за извършено престъпление е и причината прокуратурата да не образува съдебно производство, отбеляза министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Миналата година намерените мъртви делфини са 53, а тази - 25, съобщи зам.-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева.

По думите й това е косвено доказателство, че не става въпрос за избиване на бозайниците, а за естествена смърт. Манева изключи възможността замърсяване да е причината за измиранията.

Истинските рибари няма да посегнат на делфин,

това са честолюбиви, горди и сурови хора и не трябва с лека ръка да лепваме петно върху техния авторитет, каза Найденов.

Факт е, че популацията на делфините в Черно море е увеличена, това означава, че има риба и морето е по-чисто, добави той.

По думите му в България делфините не се избиват за развлечение и ще се направи всичко възможно инцидентите да се ограничат.

За целта ще бъде поискана техническа помощ от Европейската комисия, подобно на проблема с шапа. Възможно е и използването на устройства, които предотвратяват оплитането на делфините в рибарските мрежи.

Ще се увеличи и капацитетът на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, така че да може да покрива по-голям периметър и да следи за спазването на законите.

Към момента няма точни данни за популацията на делфините

в Черно море, според различни оценки те са между 100 и 200 хил. Средната продължителност на живота им е 20-25 години.

За детайлно проучване на популацията ще бъдат отпуснати средства от оперативна програма "Околна среда", съобщи Манева.

Двете министерства ще разпишат и процедура за действие при намирането на умрял делфин чрез промени в Закона за биологичното разнообразие.

При подаден сигнал представители на ИАРА и регионалните инспекции по околна среда и води ще правят незабавна проверка и аутопсия. Ако има съмнение за насилствена смърт, ще информират прокуратурата за случая. Труповете ще се извозват и унищожават в екарисажите.

По сега действащото законодателство всички видове делфини са защитен вид. При намиране на техни трупове, те трябва да останат на място.

Разчитаме на максималното съдействие от концесионерите и рибарите, имаме тяхното уверение, че това ще се случи, каза още Найденов.

Незаконен риболов с използване на електрически ток

пък е вероятната причина за наличие на мъртва риба в река Янтра - в участъка между русенските села Стърмен и Ботров, съобщиха от РИОСВ в Русе. Сигналът е бил подаден от рибари на 16 септември.

Извършени са съвместни проверки, като са взети водни проби. Резултатите от тях не са показали наличие на отровни вещества във водите на Янтра. В този участък на реката не се намира и производствено предприятие, което би могло да предизвика замърсяване.

Това дава основание да се счита, че се касае за бракониерство и ползване на уреди за незаконен улов, уточняват от РИОСВ в Русе.