Обилни снеговалежи блокираха много райони в северната част на американския щат Ню Йорк. Въпреки че са свикнали със снеговалежите, местните хора споделят, че не са виждали толкова много сняг, и то през ноември. 

Необичайно студена вълна обхвана всички щати, като

средната температура за страната е най-ниската за ноември от 1976 г. насам,

информира Нова тв.  

В американския Юг бяха регистрирани рекордни студове за този период от годината. Дори на Хавайските острови бяха измерени 0 градуса по Целзий, а на хавайския спящ вулкан Мауна Кеа беше регистрирана температура от минус 1 градус по Целзий. 

Обикновено такава студена вълна има през втората половина на декември, посочват експертите. 

В западната част на щата Ню Йорк снежната покривка достигна 1,5 м. Снеговалежите продължават, снежната покривка се увеличава с по 13 см на час и за 24 часа може да достигне 178 см.

Ако това стане, ще е рекорд за населено място в САЩ. 

Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо обяви извънредно положение за 10 окръга на щата. Националната гвардия помага на населението. 

Четирима души са станали жертва на силната снежна буря, връхлетяла района на американския град Бъфало, щата Ню Йорк, предаде АФП. 

За по-малко от едно денонощие много райони южно от града, намиращ се в близост до Ниагарския водопад, бяха затрупани от снежна покривка с дебелина над 1,5 м. В някои части от окръг Ери

снеговалежите през последните три дни се равняват на тригодишната норма,

каза представител на местната администрация. 

Той добави, че трима души са починали от инфаркт, докато са чистели сняг, а друг е починал, докато е опитвал да извади колата си от снега.