Созопол е в челната тройка на най-желаните световни дестинации за 2015 година, съобщиха от пресцентъра на общината.

Морският град попадна сред финалистите в престижна класация на Съвета за световен туризъм и пътуване.

Българският курортен град е в челната тройка на най-желаните дестинации за посещение в света през 2015 г. Останалите двама финалисти в класацията са столицата на Словения – Любляна, и североизточното крайбрежие на Тайван.

Созопол е първият български град, който не само попада в престижната класация на най- голямата световна организация за туризъм, но и влиза с достойнство в челната тройка.

Градът печели номинацията с комплекса "Южна крепостна стена и кула" и с архитектурно-историческия резерват "Старият град".

Направеното през годините в Созопол за разкриване, запазване и експониране на археологически обекти и осигуряването на достъп до една богата културно- историческа среда даде резултат, като градът получи поредното световно признание.

С общите усилия на община Созопол и неправителствения сектор само за няколко години градът стана пример за добри практики в сферата на културно-историческия туризъм както на национално, така и на международно ниво.

Комплексът "Южна крепостна стена и кула", успя да пребори 158 кандидати от цял свят. Негово голямо предимство е фактът ,че е неразривна част от стария град, както и реализираните през последните години проекти, които оформят цялостната визия на Созопол.

„От 2002 г. кандидатстваме всяка година с нови проект в Съвета за световен туризъм и пътуване, но съвсем закономерно е точно тази година да бъдем номинирани в челната класация”, заяви Кирил Арнаудски, председател на фондация „Созопол”.

„През тези години успяхме да изградим не просто една визия, а цялостна концепция и стратегия за развитие на културно-историческия туризъм. И всичко това не би било възможно, ако не действахме в синхрон с община Созопол, чието ръководство в лицето на Панайот Рейзи постави ясни приоритети и ги следваше упорито през годините“, допълни  Арнаутски.

Наградата в категорията "Дестинация", в която Созопол е номиниран в първата тройка, има за цел да отбележи отличните постижения в управлението на дадена дестинация, а за нея може да кандидатства всяка страна, регион, щат или национален парк, които работят в посока създаването на по-голяма устойчивост чрез сектора на пътуванията и туризма.

Критериите за оценка включват подобряването на преките икономически и социални придобивки на местните хора; съхраняването и защитата на природната и културната среда; смекчаване и адаптиране на туристическите дейности към климатичните промени и зачитането на правата на местните и хора в съответната дестинация.

Градът, който пази мощите на св. Йоан Кръстител, се състезава за първото място със словенската столица Любляна и крайбрежието на Тайван.

„Да запазиш наследството на даден град, докато в същото време гарантираш, че градът отговаря на съвременните изисквания, винаги е предизвикателство“, пишат в сайта на Съвета за световен туризъм и пътуване. Да го правиш, когато собствената ти история се простира чак до 611 г. преди Христос, е още по-трудно.

От организацията отбелязват, че българският град прави всичко това, докато в същото време подсигурява най-високи нива на достъп, което го прави финалист в категорията "Дестинация".

Известен в миналото като Аполония, градът е бил важно търговско пристанище във времената на Древна Гърция. Днес в града все още има сгради и руини, датиращи от IV век, заедно с прекрасно запазения стар град с калдъръмени улици, средновековен камък и дървени къщи. Градът не само е възстановен с местен труд и с възможно най-автентичните строителни материали, но това е направено така, че той да бъде достъпен за възможно най-много хора – до такава степен, че Созопол е един от едва шестте члена на Лигата на историческите и достъпни градове.

Победителите в отделните категории ще бъдат обявени официално по време на специална церемония на 15 април в Мадрид. Дотогава всеки един номиниран в челната тройка град ще бъде наблюдаван и проверяван от членове на Съвета за световен туризъм и пътуване.

Такова посещение ще има и в Созопол от 8 до 10 февруари.

Освен в категория "Дестинации", в която Созопол е номиниран, Съветът за световен туризъм и пътуване връчва награди в още пет категории – "Общност", "Околна среда", "Иновации", "Награда на хората" и "Устойчив бизнес".

Главният съдия на наградите е Греъм Милър, професор по "Устойчивост в бизнеса" и началник на училището по гостоприемство и управление на туризма в университета в Съри.

"Калибърът на кандидатурите тази година е изключително висок и съдиите бяха особено въодушевени от многообразието на организациите, които кандидатстват. Тази година финалистите са отлични примери за благотворителни обиколки, градски и достъпен туризъм, както и екохотели, които са водещи в развитието на устойчив туризъм в продължение на много години", заяви международният експерт.