Очакват се интензивни превалявания с развитие на гръмотевични бури. В отделни райони ще има и градушки.

Средните количества на очакваните валежи ще са между 15 и 30 л/кв.м. В отделни райони и до 40-60л/кв.м, информират от МОСВ.

Да се предприемат превантивни мерки във връзка с очакванията за гръмотевични бури, апелира Столична община.

Директорът на Изпълнителната агенция "Борба с градушките" Николай Николов обясни, че агенцията няма техническа възможност да въздейства на градоносни облаци, в посоката от която се очакват днес.

Фандъкова възложи на районните кметове да бъде осигурено постоянно наблюдение на водните обекти, реки, язовири и критични участъци в града. Снощи бе извършена проверка и почистване на дъждоприемни шахти от екипи на Столична община, "Софийска вода" и "ВиК", информираха от общината. Днес също екипите на всички експлоатационни дружества са мобилизирани.

Предвид на метеорологичната прогноза службите напомнят на гражданите да бъдат внимателни и по възможност да изчакат преминаването на бурята в закрити помещения.

От съображения за сигурност се препоръчва да се избягва престоя на открито или под козирки, тераси, както и да не се стои под дървета или електропреносната мрежа и стълбове с високо напрежение.

Съветват се гражданите да се въздържат да пътуват в часовете между 11 и 13 ч., когато се очакват усилване на валежите, за да не попаднат в затруднения в трафика при обилен дъжд. Гражданите да обезопасят незакрепени предмети по балконите на жилищата или офисите си.

Оперативното звено в екоминистерството е активирано в повишено внимание.

"Оранжев" код за възможни интензивни валежи, гръмотевични бури и градушки в шест области на страната е обявен за 22 юли.

Предупреждението за интензивни валежи за областите Враца, Плевен, София-област, Ловеч, Габрово и Пазарджик.

С код "зелен" са само три области в страната - Силистра, Добрич и Варна.

В останалите 19 области на страната за 22 юли НИМХ-БАН е обявил "жълт" код, който е за предупреждение за потенциално опасно време.

Утре, сряда, в Западна и Централна България ще има валежи и гръмотевични бури. Очакваните количества на валежите са между 10-20 л/кв.м на отделни места са възможни и по-големи количества - до 30-40 л/кв.м.

На 23 и 24 юли в резултат на очаквани дъждове с по-голяма интензивност и/или действията на нарушители на речния отток се очакват по-сериозни повишения в отделни измервателни пунктове в Западна България, главно в поречията на Искър, Вит, Струма и Места.

В шест области на страната - Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Пазарджик и София – област е обявен оранжев код за дъжд и гръмотевици. Ще се развие мощна купесто-дъждовна облачност, ще има интензивни локални извалявания, гръмотевични бури и условия за градушки. Петнадесет области са с жълт код за гръмотевици и дъжд.

През нощта на 22 срещу 23 юли ще има условия за развитие на мощна купесто-дъждовна облачност, интензивни локални извалявания, гръмотевични бури и градушки в четири области Бургас, Сливен, Ямбол и Бургас, за които е обявен жълт код за гръмотевици и дъжд.