Трета жертва за два дни взе студът в Кюстендилско.

Около 4,15 ч. днес на тел. 112 е получен сигнал за намерен на улица в Кюстендил починал мъж, съобщиха от полицията.

Той вече е идентифициран, 66-годишен, от Кюстендил.

Вчера от измръзване почина мъж в Дупница и втори - в кюстендилското село Кутугерци.

Тази сутрин са регистрирани

четири отрицателни температурни рекорда.

Най-студено е било в Казанлък – минус 14, 8 градуса. В Кюстендил са измерени минус 14,6 градуса, в Монтана - минус 12, а в Свищов - минус 10 градуса. В София температура е била минус 11 градуса, но това не е рекорд.

За 12 области на Западна, Северозападна и Северна България днес е обявен

жълт код заради опасно ниски температури,

съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология на БАН (НИМХ).

Кодът е в сила за областите София град, София област, Пернишка, Кюстендилска, Видинска, Монтанска, Врачанска, Плевенска, Ловешка, Габровска, Великотърновска и Търговищка.

Минималните температури на тези места сутринта ще са между минус 10° и минус 15°.

В останалата част от страната термометрите ще паднат до минус 5° - минус 10°.

В западната половина на Дунавската равнина и затворените котловини ще има и мъгли.

Максималните температури

на повечето места ще са между минус 3° и 2°, в Югоизточна България и по Черноморието - до около 5-6°.

От запад облачността ще се увеличи до значителна след обяд над западните райони. Там на места привечер е възможно да превали слаб сняг.

Времето е потенциално опасно, предупреждават от НИМХ. Прогнозираните метеорологични явления не са необичайни, но бъдете внимателни. Бъдете в течение на очакваните метеорологични условия и по възможност избягвайте рисковете.

Заради студа

Столична община организира раздаване на топъл чай

между 9,00 ч. и 10,30 ч. на два пункта на открито – при църквата "Света Неделя" и до пилоните при Национален дворец на културата.

Инициативата е организирана от дирекция "Социални дейности" при Столична община, общинското предприятие "Социален патронаж" и с подкрепата на Български червен кръст.

Заради мъгла видимостта по някои пътища в страната е намалена, съобщават от СБА, позовавайки се на информация от Агенция "Пътна инфраструктура".

Пътищата от републиканската пътна мрежа са проходими при зимни условия.

Пътните настилки в по-голямата част от страната са сухи, на места са заснежени и частично заледени. Те са почистени и обработени.

Забранено е преминаването на товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета през прохода Превала и Печинско и по пътя Батак - Доспат, Гоце Делчев - Доспат и Сърница - Доспат.

Автомагистрала "Хемус" е затворена до днес за движение в участъка от п.в. Каспичан до п.в. Ветрино. Движението е пренасочено по пътя Русе-Варна през Нови пазар-Ветрино и по пътя Ветрино-Провадия до п.в. Ветрино. Пътната настилка е суха. На места е била заледена, но е обработена.