Глобалните температури може би са по-малко чувствителни към променящите се нива на въглероден диоксид, отколкото се смята, разкрива ново изследване.

Според учените, поместили заключенията си в "Сайънс", човечеството все още може да очаква "драстични промени" в климата на планетата, но опасността от това определено не е "надвиснала".

Според изчисленията им, за да предизвикаме сериозно глобално затопляне на планетата с катастрофални последици, ще трябва да увеличим CO2  доста повече, отколкото е вероятно да се случи в близко бъдеще.

Предишни климатични модели използват метеорологични замервания от последните 150 години, за да установят чувствителността на климата към увеличаването на CO2.

С тези модели учените се затрудняват да стеснят прогнозите си до една единствена сигурна стойност, като вместо това дават спектър от очаквани температури, при условие че CO2 в атмосферата се удвои спрямо прединдустриалните нива.

Новият анализ, който внася и палеоклиматични данни в съществуващите модели, се опитва да прогнозира бъдещите температури с по-голяма точност.

Водещият автор Андреас Шмитер от университета на Орегон обяснява, че при анализа на температурите при повърхността на земята по време на последната Ледена епоха - преди около 21 хил. години (когато хората не са имали влияние върху глобалните температури), учените установили, че въпросният период не е бил толкова студен, колкото показват предишни изчисления.

Това означава, че ефектът на въглеродния диоксид върху климата е по-малък, колкото се е смятало, коментира той, цитиран от Би Би Си.

Включвайки тази новооткрита климатична чувствителност в моделите си, международният екип е успял да редуцира несигурността в бъдещите климатични прогнози.

Според новите модели ако действително нивата на CO2 се удвоят спрямо прединдустриалните, земните температури ще се покачат с 1,7 до 2,6 градуса.

Това е много по-малък диапазон от предложения от Междуправителствения панел по измененията в климата (IPCC) в доклада му от 2007 г., където прогнозираното увеличение беше между 2 и 4,5 градуса.

Новият анализ редуцира и очакваните средни температури на повърхността от 3 на мъничко над 2 градуса.

Критиците на теорията за глобалното затопляне, предизвикано от човека, са много. Те изтъкват, че и драстични, и постепенни промени в климата е имало винаги и нашата намеса е нищожна.

Такива учени оспорват апокалиптичните прогнози на IPCC и филми като "Неудобна истина" на Ал Гор, поставяйки под съмнение научната им достоверност и предлагайки свои собствени сериозни изследвания. Заключенията им обаче рядко получават медийно внимание или финансиране.


Враждата между двата лагера се съпровожда от много конспиративни теории и обвинения. Едните смятат, че несъгласните обслужват интереси на въглищната промишленост, например. Другите обвиняват "еколозите" в кланяне на леви идеи и обслужване на политически ред, който иска да спре развитието в бедните страни, да наложи непосилни данъци в развитите, да намали ръста на човечеството и т.н.