До полунощ в източните райони все още ще духа до умерен югоизточен вятър, но ще отслабне и по-късно през нощта в цялата страна ще бъде почти тихо.

Над Западна и Централна България облачността временно ще се разкъса и намалее,

докато над Източна ще остане предимно значителна и на места там все още ще превалява.

Минималните температури в повечето места ще са между минус 1 и 4 градуса, в източните райони – по-високи – до 9-10 градуса. Преди обяд над западната половина от страната ще има и слънчеви часове, но след обяд облачността отново ще се увеличи.

Максималните температури ще са между 10 и 15 градуса, в югоизточните райони – до 16-18 градуса. След пладне ще се появи умерен, привечер и силен вятър от север-североизток и с него отново ще нахлува студен въздух.

През нощта срещу събота в Предбалкана и на места в южните райони ще завали дъжд, който по високите полета ще премине в сняг.

Атмосферното налягане ще продължи да се повишава и ще се доближи до средното за месеца.

Преди обяд над планините ще има и слънчеви часове, все още вятърът ще е от юг – умерен. След пладне вятърът ще се ориентира от изток-североизток, силен до бурен и с него ще нахлува студен въздух.

Облачността отново ще се увеличи и привечер и през нощта срещу събота на много места ще завали. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 6 градуса, а на 2000 метра – около 1 градус.

Над Черноморието

ще бъде предимно облачно, над северното крайбрежие с прекъсвания ще превалява. След обяд ще се появи умерен, привечер – до силен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са между 14-17 градуса Вълнението на морето ще е 2-3 бала. Температурата на морската вода ще е 16-18 градуса.

Днес времето предизвика редица проблеми в цялата страна. Силният вятър предизвика

прекъсване на електрозахранването на селища в област Смолян,

съобщиха от EVN.

Възстановено е електроснабдяването на Пампорово, след като по-рано днес част от курорта е била без ток. Аварийни екипи работят за отстраняване на повредите по електропреносната мрежа.

Аварии са причинили прекъсване на електричеството в кварталите "Устово", "Каптажа", "Нов център", "Невястата" в Смолян и в около 20 села в областта, сред които Широка лъка, Стойките, Мугла, Соколовци, Забърдо. Според информация от EVN проблемите са причинени от локални аварии, няма прекъснати далекопроводи.

Пет сигнала за

паднали дървета върху пътните платна

на територията на общините Ардино, Кирково, Кърджали и Момчилград, са подадени до 13.30 ч. в ОД на МВР в Кърджали, съобщиха от там. Други пет сигнала са свързани с наводнения на два магазина в областния център, както и на пътните участъци пред ОЦК (изхода на града), в кв. "Възрожденци" и в с.Глухар, община Кърджали.

Екипи на "Пожарна безопасност и защита на населението" са отстранили своевременно падналите трупи и са се отзовали на сигналите за наводнения, обясниха от пресцентъра на ОД на МВР.

В Кърджали пък са измерени количества дъжд от 40 литра на квадратен метър

към 12.00 ч. според Хидро-метеорологичната обсерватория (ХМО) в града.

Духа силен южен вятър със сила 24 метра в секунда, което се равнява на 70 километра в час, уточняват от обсерваторията. Освен в Кърджали, силен вятър е отчетен и в Крумовградско, и в Кирковско.

Вали в цялата област, като дъждът е започнал от 3.00 ч. тази сутрин. Измерените количества преди обяд са 25 литра на квадратен метър в Момчилград. В Крумовградско и в Кирковско са отчетени 18 литра на квадратен метър, а в Ардино - 13 литра на квадратен метър, допълват от ХМО-Кърджали.

Силен дъжд, придружен с вятър затрудняват трафика в Пазарджик.

Улиците в града са мокри, образуват се завирявания, които пречат на нормалното движение от страна на автомобили и пешеходци.

По главните булеварди в града, в района на кръговите кръстовища на моста над река Марица, а също на изходите на Пазарджик в посока Пловдив и посока автомагистрала "ракия" има задръствания.

Заради интензивния трафик по пътя Пловдив-Пазарджик преди село Огняново лек автомобил е излязъл от пътя и е в канавката.