За пръв път от 112 г. знаменитите египетски пирамиди са под снежна покривка в резултат на студения циклон над района на Кайро.

Пирамиди под снежна покривка са необичайно зрелище за обикновено пясъчния пейзаж зимно време в Египет. Подобен феномен със сняг върху пирамидите е бил регистриран в началото на ХХ век.

В средата на седмицата мощна буря донесе сняг и проливни дъждове в Израел, Ивицата Газа, Египет, Сирия и Ливан. В резултат на лошото време в Кайро и Газа загинаха няколко души, а стотици получиха травми.

Тези дни египтяните преживяват истинска зима по местните африкански стандарти. Температурата на 12 декември спадна до седем градуса, което е температурен рекорд за студено време за последните 122 години. В някои части на страната поривите на вятъра достигаха 28 метра в секунда и бяха съпроводени с дъжд.

За Страната на пирамидите, където преобладават слънчевите дни, а зимата вали не повече от 3-4 пъти, сегашните ниски температури са съпоставими със стихийно бедствие.

Заради климатичните особености в Африка температура под 10 градуса се усеща като нула в умерения пояс.

Метеоролозите предупредиха египтяните да си стоят вкъщи,ако може, заради дъждовете по улиците на столицата Кайро се образуваха големи задръствания. Средната скорост на автомобилния поток спадна на 10-15 километра в час, защото водачите карат бавно, стараейки се да заобикалят локвите.