Австралийски учени ще поставят миниатюрни чипове на хиляди пчели, за да следят движението им в опит да спрат разпространението на болести, унищожаващи популациите на крилатите труженички в северното полукълбо, предаде Ройтерс.

Учените от Австралийската организация за научни и промишлени изследвания (CSIRO) се надяват, че с помощта на микрочиповете ще научат повече за т.нар. "синдром на разрушената пчелна колония" - загадъчно изчезване на пчели от кошерите, както и за пораженията, причинявани от паразитите вароа.

Специалистите ще използват пинцети за прикрепването на миниатюрните сензори за радиочестотна идентификация с тегло около 5 грама.

Микрочиповете ще бъдат поставяни след приспиването на пчелите чрез охлаждане.

По-младите пчели, които са по-мъхнати, ще бъдат "бръснати" преди поставянето на сензорите.

Чрез метода учените ще изследват и ефективността на пестицидите за предпазване на пчелите от синдрома на разрушената пчелна колония и паразитите вароа.

"Използвайки тази технология, се надяваме да проучим по-добре връзката между пчелите и заобикалящата ги среда", обясняват изследователите.

Учените планират в хода на австралийското лято да поставят микрочипове на 5000 пчели на остров Тасмания.

Специалистите работят и върху намаляването на размера на сензорите от 2,5 квадратни милиметра до 1 квадратен милиметър, за да могат да ги поставят и на по-малки насекоми, като например комари.