Една човешка жертва, хора, пострадали от паднали предмети и множество сериозни материални щети в цялата община е причинил разразилият се вчера вечерта ураганен вятър в Габрово, съобщиха от общинския щаб по сигурността в местната администрация.

Вятърът е духал в продължение на 8 ч. със скорост над 120 км/ч.

Снощи в 20 ч. кметицата Таня Христова обяви бедствено положение в общината.

Жертвата е 34-годишна жена, загинала от удара на паднало строително скеле на централната улица "Брянска". Първоначално бе съобщено, че става дума за 20-годишно момиче.

Един мъж и една жена са приети в областната болница с порезни рани и травми, други осем души с наранявания са прегледани и са освободени.

Без ток са повече от половината населени места в общината,

тъй като електроподаването на две от общо трите градски подстанции е прекъснато.

Общо 12 са селата и градските квартали без ток.

Много щети са нанесени на областната болница -

сериозно пострадал е покривът, паднала е част от външната топлоизолация на една от фасадите.

Тази сутрин в 6 ч. служебният министър на здравеопазването проф. д-р Николай Петров е посетил здравното заведение и е разговарял с изпълнителния му директор.

Тролейбусният транспорт е спрян, тъй като има повреди по контактната мрежа.

Има разрушени паянтови постройки, къщи и обществени сгради, останали без покриви, десетки изкоренени и пречупени дървета.

На места клони и паднали дървета препречват пътищата и достъпът до някои населени места е прекъснат. Изпочупени са прозорци и витрини.

През нощта са работили 8 екипа пожарникари, които са реагирали на 52 от общо подадените 60 сигнала за сериозни щети.

От общината съобщават, че пътната мрежа се разчиства, а проходът Шипка е достъпен и проходим.

Към момента повече от седем от кварталите в Габрово и над 30 от селата

са без електрозахранване, което продължава да затруднява ситуацията, каза пред агенция "Фокус" кметицата Таня Христова.

"Има поражения на сгради, които са в строеж. Вчера в началото на бурята паднаха две от стените на изграждаща се жилищна сграда в центъра на града, но няма пострадали", каза още тя. 

От МВР призоваха гражданите в районите, в които духа ураганен вятър, да не излизат от домовете си, или да отидат на безопасни места.

Към момента най-много сигнали за инциденти вследствие на бурния вятър има в областите

Габрово, Велико Търново, Пловдив и Кърджали

Няма данни за бедстващи и пострадали хора след силния вятър вчера на територията на област Велико Търново, съобщиха от Областната дирекция на МВР-Велико Търново.

На територията на цялата област има нанесени материални щети по обществени и жилищни сгради, нападали дървета и билбордове. Изпочупени са стъкла на прозорци, керемиди на покриви и пр.

През изминалото денонощие за различни периоди от време бе прекъсвано електрозахранването в различни населени места в областта.

Заради паднали дървета е затворен за движение на всички превозни средства проходът Твърдица-Елена.

Множество сигнали за паднали камъни и дървета са получени тази нощ заради бурята в Смолян.

Почти през цялата нощ над района валя силен дъжд, придружен с гръмотевици и бурен вятър.

Аварийни екипи са разчиствали свлачище на пътя между смолянските села Стойките и Широка лъка. Активиралите се земни маси са свлекли множество дървета, камъни и пръст.

През нощта временно е бил затворен пътя Пампорово-Смолян, заради паднало дърво под хижа "Студенец", както и заради свлачище в района на "Св. Панталеймон".

Заради свлачище е затворен пътят Смолян-Мугла в района на тунела.

Пътищата навсякъде са мокри и хлъзгави. Повишена е опасността от падащи камъни по пътя Смолян-Мугла, Смолян-Турян, Смолян-Пампорово, Смолян-Мадан-Златоград, Смолян- Девин, Смолян-Смилян.