През лятото пазарът е отрупан с плодове и зеленчуци, а изборът е повече от огромен, но през есента ситуацията е малко по-различна. Затова е добре да сме подготвени за есенния избор и с какво е той полезен, съветват от dariknews.bg.

През настоящия сезон ще има изключително добри продукти, които природата ни дава и е добре да се възползваме. Кои са те и с какво са полезни, четете по-долу:

Тиква

Ползите от тиквата са съществени, тъй като в нея се съдържат едни от най-важните микроелементи – магнезий, калий, калций, фосфор и натрий. В този природен дар има голямо количество от витамиитен А и С, витамини от група В – В1, В2, В12, както и витамин РР. Един от най-ценните витамини, съдържащи се в тиквата, е витамин К, който практически липсва в останалите плодове и зеленчуци. Вкусната печена тиква, освен че е изключително полезна, съдържа нищожно количество калории, което я прави незаменима при диети или за хора, които се притесняват за натрупване на излишни килограми.

Круши

Този плод е чудесен източник на фибри. Крушите имат богат набор от енергийни вещества. Съдържат най-вече фруктоза, глюкоза, ябълчна, лимонена и оксалова киселина, етерични масла и пектин, на които се дължат ароматът и специфичният вкус на плода. При самото узряване количеството на захарите и пектина се увеличава, а на киселините намалява. Крушата също така е богата на витамини. Най-много са витамините от група В. От минералите най-голямо е наличието на калий.

Цвекло

Цвеклото расте целогодишно, но все пак е най-добро през есента. То е богато на бетаин, който укрепва сърцето и черния дроб, бори се с възпаленията и поддържа нивото на холестерола в норма. Освен това съдържа „полезни“ нитрати, които подсилват притока на кръв към мозъка и намаляват риска от развитие на деменция.

Чесън

Това е природното лекарство, което съдържа алицин – химикал, който се бори с всякакви вируси и бактерии. Намалява нивото на „лошия“ холестерол в кръвта и предпазва от рак. Чесънът отговаря и за подобряването на настроението.

Зеле

Богато е на фибри и съдържа доста вода. Зелето, включително миниатюрният му вариант, известен като брюкселско зеле, съдържа витамин А и С и има висока концентрация на борещите се с рака глюкозинолати, на които дължи и специфичния си вкус. Имайте предвид, че за да извлечете максимални ползи, трябва да го ядете сурово. Топлинната обработка например унищожава голяма част от полезните глюкозинолати.

Ябълки

Те съдържат флавоноиди, едни от най-мощните антиоксиданти. Борят се с инфекциите и алергиите, предпазвайки от есенните вируси. Подобряват състоянието на кожата и подмладяват.

Червени боровинки

Те са най-добри между октомври и ноември. Ефективни са срещу инфекции на пикочните канали, а ако се ядат пресни, забавят развитието на рак и предпазват от болести на устната кухина. Като цяло червените боровинки са пълни с антиоксиданти, а в 100 грама се съдържат над 4 грама фибри и над 13 мг витамин С.

Червени чушки

Нищо не може да се мери по съдържание на витамин С, както е при червените чушки. За да извлечете максимума, консумирайте чушките сурови, защото витамин С е чувствителен към топлинна обработка. Добавете ги в салата, като например ги комбинирате с червено цвекло, моркови, магданоз, натрошени леко запечени орехи или тиквено семе, ябълков оцет, сол и зехтин.

Джинджифил

Това е изключително приятна храна за есента, тъй като дава много топлина. Предимствата на този корен са безброй. Помага при кашлица, настинка и болки в гърлото, стомашни проблеми, повръщане и алергии. Джинджифилът допринася за облекчаването стреса. Чаят от този корен действа и освежаващо.

Сладки картофи

Те са богати на бета-каротен и витамин С, укрепват имунната система и предпазват от настинки и инфекции. Имат нисък гликемичен индекс и са идеален избор за диабетици. Подобряват храносмилането и лекуват запек.

Прочетете също и:

Специалисти: Прогнозира се по-тежка грипна вълна тази есен

Храни с виолетов цвят за по-добро здраве през есента

Какво да ядем срещу есенна депресия