През лятото пазарът е отрупан с плодове и зеленчуци, а изборът е повече от огромен, но през есента ситуацията е малко по-различна. Затова е добре да сме подготвени за есенния избор и с какво е той полезен.

През настоящия сезон ще има изключително добри продукти, които природата ни дава и е добре да се възползваме. Ето кои са те:

Цвекло

Цвеклото е богато на бетаин, който укрепва сърцето и черния дроб, бори се с възпаленията и поддържа нивото на холестерола в норма. Освен това съдържа „полезни“ нитрати, които подсилват притока на кръв към мозъка и намаляват риска от развитие на деменция. Цвеклото е целогодишно, но е най-добро е през есента.

Зеле

Богато е на фибри и съдържа много вода. Зелето е богато на витамин А и С и има висока концентрация на борещите се с рака глюкозинолати, на които дължи и специфичния си вкус. Имайте предвид, че за да извлечете максимални ползи, трябва да го ядете сурово. Топлинната обработка унищожава голяма част от полезните глюкозинолати.

Ябълки

Тези плодове са богати на флавоноиди – едни от най-мощните антиоксиданти. Борят се с инфекциите и алергиите, предпазвайки от есенните вирусите. Подобряват състоянието на кожата и подмладяват.

Червени боровинки

Най-добри са между октомври и ноември. Те са ефективни срещу инфекции на пикочните канали, а ако се ядат пресни, забавят развитието на рак и предпазват от болести на устната кухина. Червените боровинки са пълни с антиоксиданти, а в 100 грама се съдържат над 4 грама фибри и над 13 мг витамин С.

Чесън

Това е природното лекарство. Съдържа алицин – химикал, който се бори с всякакви вируси и бактерии. Намалява нивото на „лошия“ холестерол в кръвта и предпазва от рак. Подобрява настроението.

Круши

Чудесен източник на фибри. Крушите имат богат набор от енергийни вещества – фруктоза, глюкоза, ябълчна, лимонена и оксалова киселина, етерични масла и пектин – на тях се дължат ароматът и специфичният вкус на плода. При самото узряване количеството на захарите и пектина се увеличава, а това на киселините намалява. Крушата също е богата на витамини, най-вече от група В. От минералите най-голямо е наличието на калий.

Червени чушки

Нищо не може да се мери по съдържание на витамин С, както червените чушки. За да извлечете максимума, консумирайте чушките сурови, защото витамин С е чувствителен към топлинна обработка. Добавете ги в салата, като например ги комбинирате с червено цвекло, моркови, магданоз, натрошени леко запечени орехи или тиквено семе, ябълков оцет, сол и зехтин.

Сладки картофи

Те са богати на бета-каротен и витамин С, укрепват имунната система и предпазват от настинки и инфекции. Имат нисък гликемичен индекс и са идеален избор за диабетици. Подобряват храносмилането и лекуват запек.

Джинджифил

Това е изключително приятна храна за есента, тъй като дава много топлина. Предимствата на този корен са безброй. Помага при кашлица, настинка и болки в гърлото, стомашни проблеми, повръщане и алергии, облекчава стреса. Чаят от джинджифил действа и освежаващо.

Тиква

Ползата от тиквата е огромна, тъй като в нея се съдържат едни от най-важните микроелементи – магнезий, калий, калций, фосфор и натрий. В този природен дар има голямо количество витамин А, С, витамини от група В – В1, В2, В12, както и витамин РР. Един от най-ценните витамини, съдържащи се в тиквата, е витамин К, който липсва в останалите плодове и зеленчуци. Вкусната печена тиква, освен че е изключително полезна, съдържа нищожно количество калории, което я прави незаменима при диети.

Още интересни статии, които да прочетете:

Есенни плодове: 12 ползи за здравето от дюлите

Кои са най-полезните и вкусни есенни храни

Как да се храним през есента, за да се заредим с енергия за зимата

 

Източник: Dariknews.bg