Бебе зелена морска котка (гвенон) се роди в зоопарка в Стара Загора. Коткоподобните маймуни Тота и Макс станаха родители за шести път. В грижата за нй-малкия член на голямата фамилиа помагат и по-големите му братя и сестри, уточняват от зоологическата градина.

Бебе гвенон в Стара Загора Бебе гвенон в Стара Загора Снимка: ЗООПАРК СТАРА ЗАГОРА

 

Гвеноните се срещат се в Африка на юг от Сахара. Живеят и в откритата савана, и в периферията на горите. Могат да се наблюдават обикновено край вода, а нощем спят в клоните на дървета и храсти край водоемите.

Наименованието морски котки идва от холандското "meerkat" или немското "meerkatze". Вероятните причини да се нарекат така са две: или са оприличавани на котки като прибавим факта, че през 16 век са добили известност по корабите като домашен любимец, или наименованието идва от санскритската дума "markata" за маймуна.

Мъжката зелена морска котка обикновено е по-едра от женската. В групата на зелените морски котки, за разлика от другите видове маймуни, живеят повече мъжки. Те си съперничат за водещата позиция в стадото, но рангът на водач лесно може да бъде зает от друго животно, както и когато младите пораснат.

В природата морската котка се размножава най-рано на пет годишна възраст. Времето за достигане до полова зрялост може да бъде по-кратко или по-дълго в зависимост от изобилието на храна. Мъжките и женските стават полово зрели приблизително на една и съща възраст, при мъжкия обаче до размножаването минават още няколко години, докато си извоюва подходящо място в йерархията на групата. След успешно раждане се ражда малко, покрито козина от глава до пети и с отворени очи. То веднага се закрепя на корема на майката, която в продължение на още един-два часа го придържа с ръка. През първите седмици майката посвещава много време на своето малко, като го ближе, почиства, наблюдава и кърми. Малкото остава с нея до раждането на своето следващо братче или сестриче, тоест около една година.