Последната седмица на август ще е динамична. Първата половина на периода ще е с обичайните летни параметри – повече слънце преди обяд, високи температури и кратки летни валежи. В понеделник призори ще е преобладаващо слънчево. В хода на деня облачността ще е променлива с тенденция да превали следобед и вечерта на изолирани места в западната половина на страната. Валежите – локални, тук-там с гръмотевици. Дневните температури ще са в интервала 30-35 градуса. Ще духа осезаем вятър от изток-североизток.

От средата на седмицата нататък, в последните дни на август и в първия на септември, гръмотевичните явления ще са на повече места. Ще се оформи зона с ниско атмосферно налягане над Черно море. В някои райони валежите ще са временно интензивни с бурна гръмотевична активност и висок риск от градушки. В Източна България ще духа силен северен вятър.

След кратко усещане за прохлада в края на август, жегата отново ще застъпи първите дни на септември. Първата септемврийска седмица ще започне с горещо време с температури до 37-38 градуса и минимална вероятност за валежи.
 
Предварителните прогнози допускат по-динамична обстановка в първите 10 дни на септември - с обичайните за сезона гръмотевични бури с кратки интензивни валежи и риск от градушка. Ще се усети и известно температурно облекчение с няколко градуса, но без резки аномалии.
 
ПО КРАЙБРЕЖИЕТО
 
В следващите ден-два по крайбрежието ще е слънчево с временни увеличения на облачността. Заради развитието на циклон в района на Черноморието обаче, буквално последните дни на август и първия на септември ще са по-динамични. Ако циклонът запази траекторията си, плъзгайки се в българската акватория на Черно море, можем да очакваме локални интензивни валежи с гръмотевични процеси и резки усилвания на вятъра.

Бурно време в края на август Бурно време в края на август Снимка: WXCHARTS

Дневните температури за 2-3 дни ще се понижат с усещане за прохлада. След тази особена обстановка, септември ще продължи отново с много слънце, минимални смущения и с температури около и малко под 30 градуса.