Ежедневният прием на плодове е изключително важен за здравето ни. Доказано е, че най-добре е да се консумират сезонни плодове, тъй като се усвояват по-лесно от организма. Ето кои са най-подходящите храни за месец октомври.
Нар
Наровете са сред най-здравословните плодове на Земята. Те съдържат редица вещества, които са несравними с други храни. Проучвания показват, че наровете имат много ползи за организма заради виското съдържание на витамини и минерали, които помагат за намаляване на риска от рак на гърдата, артрит, сърдечен удар и други заболявания.
Снимка: pixabay
Смокини
Смокините са богати на минерали, сред които калий, калций, магнезий, желязо и мед, и са много добър източник на антиоксидантните витамини А, Е и К, които допринасят за здравето и красивия външния вид.
Снимка: pixabay
Банани
Не е случайно, че бананите са една от най-широко употребяваните храни в света. Приемът им спомага за понижаване на кръвното налягане и намаляване на рисковете от рак и астма. Подходящи са за консумация през цялата зима.
Снимка: pixabay
Ананас
Ананасите са тропически плодове, богати на витамини, ензими и антиоксиданти. Те подсилват имунната система (точно преди най-студените месеци), допринасят за изграждането на здрави кости и се борят с нарушеното храносмилане. Също така, въпреки сладостта си, ананасите са с ниско съдържание на калории.
Снимка: pixabay
Ябълки
Други плодове с висока наситеност на важни антиоксиданти, флаваноиди и диетични фибри са ябълките. Те препазват от рак, хипертония, диабет и сърдечни заболявания и са актуални през цялата година.
Снимка: pixabay