Над 2000 деца ще се хранят с екологично чисти зеленчуци. За целта са създадени специални оранжерии край казанлъшко село. Реализирането на идеята за създаване на еколочично стопанство, започва отпреди 6 месеца. Така в част от двора на запустяло училище се изграждат три 25 метрови оранжерии, където вече се отглежда първата реколта от спанак, зелена салата, лук, чесън и репички.

В стопанството работят четири човека, а продукцията ще се използва за децата от 13 детски градини и 3 детски ясли в община Казанлък. „Да нахраним дечицата на Казанлък с биологично чиста храна. Това е основната идея на вече регистрираното стопанство”, казва Теменужка Люцканова. „Да приучим мъничките да ядат салата, но тя да бъде екологично чиста. На въпросния терен няма да се използват пестициди. Ще се използват само препарати единствено на биологична основа, ако това се наложи, разбира се”, посочва още тя.

„Типът на оранжериите е тип „тунелен”. Умишлено не сме направили хидропоника или някакъв друг тип оранжерия, защото точно този вид оранжерия предполага екологично отглеждане на продуктите. Защото в хидропоничното отглеждане, се вливат много препарати и торове, което ние не искаме да се случва”, обяснява експертът по екология Биляна Янкова.

Храната за децата ще бъде приготвяна в детската млечна кухня в Казанлък. „Чакаме с нетърпение пресните зеленчуци, за да им правим всеки ден прясна свежа салатка”, казва Силвия Халачева, която работи в детска млечна кухня. „Марулките специално ще бъдат предлагани във вид на салата за най-големите дечица в големите групи”, добавя Люцканова.

А още през април ще бъдат посадени домати и пипер. „Ще направим едни повдигнати лехи, в които ще засадим достатъчно много подправки, както и моркови, нещо което може да вирее навън. Под втората оранжерия ще сложим тиквички за готвене, които пък знаете колко много раждат и колко много се харесват от деца и възрастни”, казва още тя.

„Който не иска да си храни децата с биологична продукция, трябва да знае, че е прясна току-що набрана от полето, и че е хубава. Така че наистина с нетърпение чакаме, предполагам и децата ще са доволни да се научат да ядат всеки ден пресни зеленчуци, това е много важно”, смята Люцканова.

А идеите за разширяване на био стопанството не спират. Планира се да бъде направена и овощна градина, с чиято продукция да се гарантира, която да дава биологично чисти плодове.