Днес е Черешова Задушница – една от трите големи Задушници, които почитат православните християни. Черешова Задушница е винаги в събота, преди големия църковен празник Петдесетница.
Денят се чества в памет на всички починали православни християни. На Задушница камбаната бие траурно – с отмерен удар, да напомни за грижата за мъртвите. Богослужебното правило е по-особено, с усърдни молитви за починалите.
Службата е заупокойна, след която, както и на вечерта на предишния ден, се прави обща панихида.
Опечалените по смъртта на свои близки от предходния ден и на самата Задушница посещават гробищата, палят свещи и кандила, поставят цветя, преливат гробовете с вино, кадят над тях с тамян, носят жито и в църква, и на гробищата, и в израз на вярата във възкресението разчупват хляб и раздават донесеното от името на покойниците молитвено да се помене: „Бог да прости“.
Задушницата в България се нарича „черешова“, защото това е най-популярният плод през периода и обикновено се прибавя към поменателните трапези.