На 3 август отбелязваме Световния ден на динята. Празникът се чества основно в САЩ.
По случай Деня на динята, се организират най-различни състезания. Сред най-популярните са замерване с дини и надплюване със семки.
Около 92% от масата на динята е вода - това е най-високият процент сред плодовете, заради което тя може да утоли не само глад, но и жажда. Според възприетата класификация на земеделските култури, тя е плодов зеленчук. Плодът на динята е ягодовиден и има гладка кора и сочна, сладка, обикновено червена вътрешност.
Снимка: pixabay
В различните райони в България, динята се нарича още карпуз, любеница или бостан.
Смята се, че динята произлиза от Южна Африка, където видът има най-голямо генетично разнообразие. Кореновата система достига до 2 м дълбочина и 3 м диаметър.
Семената на динята са богати на мазнини и белтъчини и се ядат самостоятелно, добавят се в други ястия или се използват за производство на растително масло. Отглеждат се специализирани сортове, които имат много малко водниста маса и концентрират енергията си в семената.