В следващите 2-3 дни ще усетим пореден средиземномроски полъх, който ще повиши дневните температури в Южна България до летните 30 градуса. След преминаването на слаб студен атмосферен фронт в сряда, в четвъртък и петък ще е необичайно за сезона топло.

Дневни температури до 28-30 градуса в Югоизтока според ECMWF Дневни температури до 28-30 градуса в Югоизтока според ECMWF Снимка: WXCHARTS

 

В четвъртък ще е слънчево, призори с мъгли покрай някои водоеми като Дунав, в котловини и низини. Вятърът ще е топъл, юг-югозападен. Дневните температури ще се колебаят между 23 и 28 градуса. В петък над страната ще премине пореден студен атмосферен фронт. От Северозапад на Изток ще преминат кратки, временно в някои райони интензивни валежи. По планините и в южната половина на страната ще има условия за гръмотевични процеси. Вечерта и през нощта валежите ще са по-съществени като количества локално в Източна България.

Студен атмосферен фронт с валежи според ECMWF Студен атмосферен фронт с валежи според ECMWF Снимка: WXCHARTS

 

По движението на фронта за кратко ще се усили прохладният северозападен вятър. Температурите ще се повишат до интервала 25-30 градуса с най-високи стойности в Източна България. С нахлуването на студен въздух ще последва захлаждане, осезаемо в събота и неделя, когато дневните показания на термометрите ще са в диапазона 17-22 градуса. В първия от почивните дни ще има валежи в източната половина на страната и по планините. В неделя облачността щре се разкъсва, но ще остане есенно прохладно.