В следващите 2 дни времето ще е слънчево и топло, до степен горещо. Дневните температури в петък и събота ще достигнат летните 32-33 градуса, вятърът - с минимални пориви. Сутрините ще са с ниски облаци или мъгла в ниските райони на Източна България. Край морето времето ще е слънчево, приветливо и топло. Температурите на въздуха до неделя ще са между 23 и 26 градуса. Водата - 22-23 градуса.

Максимални дневни температури за 27 септември според ECMWF Максимални дневни температури за 27 септември според ECMWF Снимка: WXCHARTS

В неделя, след приветлива, слънчева сутрин, мъглива покрай морето, ще настъпи обрат в обстановката. Над страната ще премине студен атмосферен фронт. Преди обяд ще завали в северозападните райони, като валежната зона бързо ще се премести към Централна и Източна България. В Южната половина на страната се очаква и гръмотевична активност.

Валежите ще продължат през нощта и в понеделник. Ако се запази текущата прогноза за атмосферната динамика, локалните сумарни количества за двата дни могат да достигнат 80-100 литра на квадратен метър в някои райони на България. По най-високите части на планините (над 2300 метра) ще вали сняг.

Макар и кратък, периодът с валежи ще бъде последван от рязко осезаемо застудяване. В студените часове на понеделник и вторник температурите в котловините на Западна България ще се понижат до стойности, малко над нулата с потенциал за слани. В последния ден на септември дори максималните температури ще са ниски - между 10 и 15 градуса.

Първите дни на октомври ще са с обичайното ухание на есен. От вторник нататък дневните температури постепенно ще се върнат към интервала между 22 и 27 градуса. Облачността ще е динамична с минимална вероятност за валежи. Такива се очертават към края на първата октомврийска седмица.