Тринайсет малки египетски лешояди бяха зорко наблюдавани през лятото, когато е най-рисковият за тях период, съобщават от Българското дружество за защита на птиците. Доброволци от цяла Европа изпълняваха ролята на охранители на гнездата на птиците. В продължение на 80 дни 9 гнезда имаха собствена охрана.

Охрана на гнездата на египетския лешояд Охрана на гнездата на египетския лешояд Снимка: БДЗП/ИВАЙЛО ДИЧЕВ/ВЛАДИМИР ДОБРЕВ

11 малки успешно напуснаха дома си сред природата на Източните Родопи. 2 бяха прибрани за доотглеждане. Всяка година има късно излюпени малки, които се взимат от гнездата и се транспортират до Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани в Стара Загора. Късното излюпване намалява шансовете им за оцеляване, затова разработихме механизъм за спасяване на тези малки в рамките на Стратегията за подсилване на популацията вида на Балканите. Младите птици ще бъдат отгледани в Центъра и освободени през пролетта.

Охрана на гнездата на египетския лешояд Охрана на гнездата на египетския лешояд Снимка: БДЗП/ИВАЙЛО ДИЧЕВ/ВЛАДИМИР ДОБРЕВ

През този сезон не е регистриран нито един инцидент с охраняваните малки. Въпреки увеличаването на броя на заетите територии на египетския лешояд в Източните Родопи, броят на излюпените птици беше подобен на този от предишни сезони.

В Северна България трима пазители охраняваха за 10 дни четири гнезда на вида с четири малки.

От 2013 г. насам общо 116 доброволци от България и чужбина са участвали в кампанията, включително хора от Канада, Румъния, Унгария, Литва, Германия, Белгия, Франция, Словения, Испания и Съединените щати. Досега, благодарение на тяхната незаменима помощ, са спасени осем малки, осем са взети за доотглеждане и повече от 140 млади птици успешно са напуснали гнездата си.