Има едни специални места на планетата, където човек осъзнава колко е нищожен пред мощните земни сили. В подножието на западните Рилски склонове, ерозията е създала уникален природен спектакъл от жълто-кафяви ронливи скали, способни да удивят всеки. Привлекателни и лесно достъпни, пред нас са Стобските пирамиди в цялата им прелест.

Стобски пирамиди Стобски пирамиди Снимка: VASILKOVSKI.COM

Идвайки тук човек осъзнава защо чудатите форми са определени като феномен. Тази уникална мозайка от интересни форми, някои с височина до 10-12 метра, е създадена от мощната ерозия на пясъчната скала. Милиони години вятърът и водата са рисували всевъзможни фигури. Картината на района е жива – с времето някои пирамиди падат, оформят се други. Там, където е имало твърд камък, той е останал непокътнат като шапка върху ронливата скала. Отстрани изглежда непонятно как всичко това успява да се пребори със силите на гравитацията.

Според стара легенда тук някога било равна земя. Двама влюбени решили да се обрекат един на друг. Майката на момичето обаче не била съгласна и проклела дъщеря си. В деня на сватбата се извило кръшно хоро. Булката целунала свекъра и всички мигом се превърнали в камък.

Още за маршрута - прочетете и гледайте тук.