Гроздоберът е една от най-важните стъпки в процеса на винопроизводството. С настъпването на есента, винопроизводителите започват да събират плодовете на труда си.
Времето за прибиране на реколтата се определя на първо място от зрелостта на гроздето, измерена от нивата на захар, киселинност и танин, на базата на което винопроизводителите избират вида вино, който желаят да произвеждат.
Времето може и да варира в зависимост от климатичните фактори – предстоящи силни дъждове, градушка или застудяване, които могат да нанесат щети на реколтата или да доведат до различни болести по лозята.
Скорошните промени на климата, особено глобалното затопляне, изместиха сезона за прибиране на реколтата от грозде в много страни. Това може да повлияе отрицателно на качеството на виното, което консумираме. В България сезонът за гроздобер е започва в края на август и продължава до края на октомври.