Климатичните промени са напът да компрометират производството на кафе, кашу и авокадо по света – изводът е на швейцарски екип от изследователи от Института за изследване на природните ресурси към университета за приложни науки в Цюрих, които изследвали потенциалното въздействие на глобалното затопляне върху трите култури, съобщават информационните агенции.

Кафето, кашуто и авокадото се произвеждат главно от малки стопанства в тропиците. Най-подходящите терени за отглеждане на кафе се намират в Централна и Южна Америка – главно в Бразилия, в Централна и Западна Африка и в части от Южна и Югоизточна Азия, които са и обект на проучването.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay


Учените направили възможни  сценарии за климатичните промени до 2050 г. и установили, че районите, подходящи за отглеждане на кафе, рязко ще намалеят – най-добрите терени ще се свият аполовина, умерено подходящите: с около 31% – 41%.

 

Прочетете и:

Ще изчезне ли диворастящото кафе