Климатичните промени са напът да компрометират производството на кафе, кашу и авокадо по света – изводът е на швейцарски екип от изследователи от Института за изследване на природните ресурси към университета за приложни науки в Цюрих, които изследвали потенциалното въздействие на глобалното затопляне върху трите култури, съобщават информационните агенции.
Кафето, кашуто и авокадото се произвеждат главно от малки стопанства в тропиците. Най-подходящите терени за отглеждане на кафе се намират в Централна и Южна Америка – главно в Бразилия, в Централна и Западна Африка и в части от Южна и Югоизточна Азия, които са и обект на проучването.
Снимка: pixabay
Учените направили възможни сценарии за климатичните промени до 2050 г. и установили, че районите, подходящи за отглеждане на кафе, рязко ще намалеят – най-добрите терени ще се свият аполовина, умерено подходящите: с около 31% – 41%.
What does #climatechange mean for the future of coffee and other popular foods? 🌍
— Syngenta (@Syngenta) January 28, 2022
A study conducted by @ZHAW and supported by @SyngentaFDN study will help farmers make climate-smart decisions in future.
Read more👉🏾 https://t.co/CufECxr2pw pic.twitter.com/OrgyWaZvyb
Прочетете и: