Консумацията на повече дребни безкостилкови плодове понижава високото кръвно налягане, сочи ново британско проучване, цитирано от световните медии.
Ягодите и боровинките са изключително богати на растителните съединения антоцианини. Освен че са отговорни за яркия цвят на тези плодове, антоцианините са изключително полезни за здравето на сърцето, твърдят експертите.
Учените от Кралския университет в Белфаст са стигнали до извода, че при жените, които консумират най-малко 3 порции боровинки или ягоди седмично, рискът от инфаркт намалява с 34% в сравнение с онези, които не се хранят с достатъчно плодове.
Berries may lower blood pressure with help from gut bacteria https://t.co/pALOgVn3h5 via @mnt
— Kayla Stierwalt (@KaylasOnlyHeart) August 29, 2021
I put blueberries in my oatmeal every morning, and it's more a more helpful habit than I know.
Причината антоцианините да предпазват сърцето е това, че те допринасят за еластичността на кръвоносните съдове и по този начин регулират кръвното налягане.
Според експертите, червата също отговарят за благоприятното въздействие на флавоноидите върху кръвното налягане.
Прочетете също и:
Тези 7 храни помагат да дишаме по-добре