До края на текущата седмица времето за кратко ще е по-динамично. Над Апенините и Балканите се развива област с ниско атмосферно налягане, която ще намекне и у нас, че есента е тук.
 
В събота призори в областите на Изток ще посрещнат изгрева със слънце, докато над Западна и Централна България облачността ще е променлива с валежи в най-западните райони. В хода на денонощието по движението на студен атмосферен фронт ще вали с Югозападна, Централна и Източна България. Едва привечер е възможно да превали и по крайбрежието. Валежите ще са временно интензивни, с гръмотевици и локално в значителни количества. Има риск от градушка.

Индекс на гръмотевичната активност на 5 октомври според ICON-EU Индекс на гръмотевичната активност на 5 октомври според ICON-EU Снимка: WXCHARTS

Неделята ще с променлива облачност навсякъде. Повече разкъсвания със слънчеви моменти се очакват в Дунавската равнина. Около Стара планина, в Южна България и по крайбрежието ще има валежи, тук-там с гръмотевична активност.

Валежи на 6 октомври според ECMWF Валежи на 6 октомври според ECMWF Снимка: WXCHARTS

Температурите през почивните дни ще се понижат, но не драматично. По движението на фронта и проникването на студения въздух в събота в западната половина на страната дневните температури ще са около и малко над 20 градуса, на югоизток – до 29-30. В неделя ще е осезаемо по-хладно в цялата страна – дневни температури – между 16 и 22-23 градуса.
 
От понеделник нататък ще е приветливо, преобладаващо слънчево, с минимална вероятност за локални превалявания около средата на седмицата, с плавно повишаващи се температури. Следващият по-динамичен период ще е около 12-13 октомври.