160 хиляди декара гора са изгорели това лято, показва статистиката. Пожарите са близо 500. Превенцията е най-успешният подход в борбата с огненото бедствие, коментират експерти по време на Европейския конгрес по горска педагогика, който се провежда в базата на Учебно-опитно горско стопанство „Георги Ст. Аврамов“ - Юндола. Акцентът тази година са пожарите, сушата и бурите, от които страда горите на континента.

18-ти европейски конгрес по горска педагогика 18-ти европейски конгрес по горска педагогика Снимка: ИАГ / ЮЦДП

 

Работата с подрастващите за по-добро познаване на гората като екосистема, без която човечеството е обречено, е с дълги традиции в Европа. Оказва се обаче, че нашата страна е водеща в методите за работа с деца. В България тази дейност започва преди 15 години. Над 300 лесовъди, педагози от горския сектор, постоянно влизат в стотици детски градини и училища в страната. Дават възможност на подрастващите да се запознаят с дейностите в нашите гори, с работата на лесовъдите, да се докоснат до част от многообразието на животинския и растителен свят и да знаят, как да опазват и да се грижат за природата.

ЮЦДП-Смолян ЮЦДП-Смолян Снимка: ИАГ / ЮЦДП

 

“Това, което винаги се опитваме да покажем на децата - това е любовта към природата. Случвало ми се е родители да дойдат при нас и да споделят колко много сме научили техните деца, колко много те са научили от своите деца. Уверена съм ,че горските педагози в Европа ще получат много нови идеи от нашите колеги, които ще обогатят работа си в Европа” - сподели д-р инж. Анна Петракиева, зам.-директор на Изпълнителната агенция по горите.