Планирането на бюджета е като да имаш навигация за финансите си. Това не е нито дребнаво, нито сметкаджийско, нито те превръща в чичо Скрудж, обясняват от Smile Credit.

Създаването и следването на бюджет ти помага да видиш къде отиват парите ти, да откриеш скрити разходи и да вземеш по-добри решения за парите си. И да знаеш кога е време за заем до заплата и кога можеш да се оправиш и без него.

Първо, да изясним защо планирането на бюджета е важно:

Когато знаеш точно колко печелиш и за какво го харчиш, можеш да вземеш по-добри решения за парите си, това е основната причина. Следващата е, че писмен план ти помага да знаеш кога ще постигнеш целите си - да пътуваш, да си купиш кола или нов телефон. Важна графа в бюджета е “Спестявания”, която служи точно за тази цел.

Намаляването на стреса също е сред важните причини да си водиш бюджет. Когато знаеш, че парите ти са под контрол, ще се чувстваш по-спокоен и сигурен в бъдещето си.

Дори да ти се наложи да вземеш заем до заплата, ще знаеш точно каква вноска можеш да си позволиш и колко време ти остава, докато го върнеш изцяло.

Второ, нека видим как планирането на бюджета ни помага да имаме повече пари:

Когато видиш къде отиват парите ти, ще откриеш разходи, които можеш да намалиш или премахнеш. Но това ще “изгрее” само ако запишеш всичко старателно на лист или в таблица, както ти е удобно. Обикновено отнема един пълен месец, за да запишеш всички разходи и да имаш пълна картина. Наистина ще ти полезно, опитай, съветват от Smile Credit.

Бюджетът ти ще ти покаже къде можеш да спестиш пари, например като сравняваш цени или като си готвиш вкъщи.

Също така можеш да откриеш нови начини да увеличиш доходите си, като например да си намериш допълнителна работа или да продадеш ненужни вещи.

И не на последно място, когато имаш спестени пари, можеш да ги инвестираш и да ги накараш да работят за теб.

Трето, нека подробно видим как започнеш да планираш бюджета си:

  • Определи доходите си: Събери всичките си източници на доходи за един месец.
  • Изброй всичките си разходи: Направи списък с всичките си разходи за един месец, като използваш банкови извлечения и касови бележки. Също не забравяй да включиш вноските по заем до заплата, ако вече си теглил такъв.
  • Сравни доходите и разходите си: Виж дали има разлика между това, което печелиш и това, което харчиш.
  • Направи план: Разпредели парите си за различни категории като наем, храна, транспорт и др.
  • Следи бюджета си редовно: Проверявай бюджета си редовно, за да видиш дали си на път да постигнеш целите си.

Четвъртото се отнася до това как да разбереш дали имаш нужда от заем до заплата

Правилото е просто: Имате нужда от заем до заплата, когато се сблъскате с неочаквани разходи, които не сте планирали в бюджета си и трябва да бъдат покрити преди да получите следващата си заплата.

Това може да са неочаквана замяна на аварирал уред, неочаквани медицински разходи, ремонт на колата - всички тези неща могат да доведат до нужда от заем до заплата.

Ако нямате спестени пари за такива ситуации, заемът до заплата може да бъде решение.

До заем до заплата често прибягват хората, чиито сметки за ток, парно, вода и други услуги са прекомерно високи. Това се случва по-често през зимните месеци, така че не забравяйте, че Smile Credit са на разположение.