Хиляди хора посрещнаха първите слънчеви лъчи по родното Черноморие на 1 юли. Подготовката на Джулай морнинг започна още на 30 юни с рок концерт в Бургас, като след събитието, повечето хора се насочиха направо към плажа.

„Енергията е много специфична, всеки надвива своите навици, за да посрещне изгрева. Джулай морнинг символизира обединяването на хората и чистотата на духа“, разказват бургазлии.

Край Тутракан до р. Дунав също се събраха да посрещнат слънцето с концерт.

„Слънцето изгрява точно над реката и винаги има нещо магично в това – символ на новия живот и цялото зараждащо се настроение“, разказа Наско от БТР.

„Джулай морнинг в Тутракан се празнува от 30 юни, като изпращаме първото юнско слънце и посрещаме първото юлско“, обясни кметът на града Димитър Стефанов.

Повече по темата гледайте във видеото.

Джулай Морнинг“, или накратко Джулая (по името на известната песен на „Юрая Хийп“ от 1971 г. July Morning), е най-традиционният хипи празник в България, който възниква в средата на 80-те години на миналия век.

Въпреки че традицията е свързана с хипи движението в Америка, тя съществува в България и до днес.

Ежегодно на 30 юни срещу 1 юли големи групи хора се събират по цялото Черноморие и на други места в страната, за да посрещнат заедно изгрева над морето. По този начин се вярва, че се пречистват пред него, без това да има връзка с езически или религиозни ритуали.

Смята се, че празникът у нас е възникнал като протест срещу комунистическата власт, изразен в символиката на едноименната песен на „Юрая Хийп“.