Проучване на учени от Китай разкрива, че по-високите температури и относителната влажност ограничават разпространението на COVID-19, научихме от NOVA

Екипът от специалисти е провел изследвания в 100 китайски града с повече от 40 носители на коронавируса в периода между 21 и 23 януари. Изследователите са успели да проучат поведението на вируса при нормални обстоятелства без човешка намеса, тъй като периодът на изследването им приключил точно преди Китайските власти да предприемат строгите мерки срещу разпространението на вируса.

Още в началото на пандемията вирусът се е разпространявал много по-мащабно в страни като Китай, Корея, Япония и Иран, където температурите са по-ниски отколкото в други като Малайзия и Сингапур, където времето е влажно и топло.

Възможно е предстоящото затопляне в северното полукълбо на Земята да помогне на Европа и САЩ да се преборят с пандемията по-бързо и по-лесно.

Въпреки обнадеждаващите прогнози, все още има много скептици сред учените по света, които не са съгласни, че топлото време може да ограничи разпространението на COVID-19.

Още по темата:

Спад на емисиите на азотен диоксид заради COVID-19

По време на пандемия: как изглеждат софийските улици