На около 4 километра от Кърджали, в близост до село Зимзелен, своята легенда разказва красивият феномен Каменната сватба (Вкаменената сватба), разкрива туристическият портал на Кърджали. Това са скални късове и съвкупност от разнообразни каменни фигури и форми оприличени на сватбено тържество. Фигурите са с различни размери, на цвят – бели, светлорозови и светлозелени, което се дължи на различните минерали в тях. Височината им е от 0,5 до над 10 м. Природната забележителност заема площ от 5 хектара и е на възраст около 35–40 милиона години.

Каменната сватба край Кърджали Каменната сватба край Кърджали Снимка: Visit Kardzhali

Легендите за природната забележителност са много. Една от тях разказва за красиво, но тъжно събитие – за любовта на двама младоженци и тяхната сватба, застинала завинаги в полите на Родопите. Млад момък се влюбил в мома от съседно село. Бащата на момчето разбрал за любовната мъка на сина си и откупил момата. Младите се венчали, вдигнала се голяма сватба, пищно тържество и много гости. Най – отпред вървяла красивата булка със закрито с було лице, зад нея вървял нейният свекър. Минавайки тържествено, по време на шествието задухал силен вятър. Вятърът повдигнал булото на момичето и в този миг свекърът видял нейната неземна красота и през ума му минали нечисти помисли. Мигом вятърът се разфучал и вкаменил булката, след нея свекъра и всичките сватбари. Останал само момъкът, тъжен и разплакан помолил вятъра да вкамени и него. Вятърът изпълнил молбата му и го вкаменил, а до него се образувало езерце от сълзите му.

Обектът е обявен за защитен обект през 1974 година. Посещението на Каменната сватба е възможно по всяко време на годината. Маршрутът е сравнително лесен и достъпен за хората. Още за забележителностите в района на Кърджали ще намерите в туристическия портал на региона.