На фона на продължаващото затопляне на планетата хранителните вериги ще стават все по-малко ефективни – това е изводът от изследване на британски университетски учени. Все по-малко енергия ще се отделя от дъното на хранителната пирамида към върха ѝ.
Учените достигат до този извод, след като отчитат влиянието на температурата върху движението на енергия от едноклетъчни водорасли (фитопланктон) към микроскопичните организми (зоопланктон), които се хранят с тях. Оказва се, че енергийният трансфер от фитопланктона към зоопланктона намалява с 56% при повишаване на температурата с 4 градуса по Целзий.
Фитопланктонът и зоопланктонът са основата на хранителните вериги, които поддържат сладководните и морските екосистеми.
Новото изследване хвърля светлина върху недооценено последствие от глобалното затопляне – ако този ефект се прояви в естествените екосистеми, то последствията за по-големите животни по върховете на хранителните вериги могат да бъдат сериозни.
Прочетете и: