Всеки сезон си има своите неустоимо вкусни и полезни плодове и зеленчуци. Есента обичайно свързваме с тиквата, крушите, ябълките, морковите, зелето. Безспорно тези полезни есенни храни са пълни с важни за организма ни вещества и заемат ключово място в кулинарията, но всъщност не са най-големите звезди на есенната трапеза.
От Edna.bg ни припомнят кои са най-полезните и апетитни дарове на есента, богати на куп полезни вещества:
Кестени
Кестените имат високо съдържание на витамин В6. Те действат подмладяващо на кожата и подсилват цялостно имунната система. Подходящи за крем супи, яхнии, тестени ястия. Печените кестени пък са идеалната междинна закуска.
Праз лук
Регулира кръвното налягане и храносмилателните процеси. Освен това е чудесен източник на фолиева киселина, калций, магнезий. Може да се хапва пресен, като се добави към лютеница или друга салата и разядка. Но задушен и печен също е много вкусен. Баничките с праз и гъби са едно от есенните ястия, които непременно трябва да опитате, ако все още не сте.
Карфиол
Карфиолът е богат на витамини и минерали. Той подсилва работата на сърцето, подобрява храносмилането и се бори с възпаленията в организма. Смята се, че има и противораково действие. Карфиолът можете да добавите към ориз със зеленчуци, да го панирате или да направите невероятни вегетариански кюфтенца от него.
Джинджифил
Този продукт наскоро започна да навлиза на българската трапеза, но бързо си спечели верни почитатели заради кулинарните си качества и безбройните си лековити свойства. С негова помощ през есента можете да се избавите от настинките и да се насладите на омагьосващ чай, както и на чудни сладкиши.
Какво още да ядете през есента:
Есенни плодове: 12 ползи за здравето от дюлите